Kallos VIA ЕООД


СТАРА ЗАГОРА – КАРЛОВО – КАЛОФЕР – СОПОТ – ОРЕШАК – ТРОЯНСКИ МАНАСТИР

 

ПРОГРАМА:

 

07.00 ч. -  Отпътуване от Стара Загора по маршрут СТАРА ЗАГОРА – КАРЛОВО – КАЛОФЕР – СОПОТ – ОРЕШАК – ТРОЯНСКИ МАНАСТИР.

 

По пътя се разглеждат малките, но прекрасни възрожденски градчета, съхранили духа на българските традиции и занаяти:

 

Калоферродният град на Христо Ботев. Град Калофер е разположен в непосредствена близост до Национален парк Централен Балкан, в подножието на връх Ботев и е своеобразен вход за Парка. Легендата разказва, че Калофер е основан в средата на 16 век (1533 г.), когато група мъже, предвождани от Калифер войвода, “владеели” тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приел предложението и се установил в землището на днешен Калофер. Легендата също разказва, че заселвайки се тук, тези мъже нямали жени и затова "откраднали" невести от близкия град Сопот. През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер” (Златен Калофер).

Карлово Карлово е разположено на 386 м надморска височина в северната част на Карловското поле, което се образува на югозапад от Стара планина, на север от Същинска Средна гора и на североизток от Сърнена гора. Карлово възниква в края на 14 век. Има предположение, че името на града произлиза от владетеля на земите около Карлово през 14 век — Карлъзаде Али бей. По негово време е построена с материал от манастира "Св. Спас" и най-старата сграда в Карлово — Куршум Джамия, както гласи надписът ѝ, в 1485 година — Оловната джамия поради оловния ѝ покрив. Понастоящем тази джамия е обявена за паметник на културата.

 

Сопот Сопот е разположен в плодородната Стремска долина на 510 метра надморска височина в самите поли на Стара планина, и се намира на 5 километра западно от Карлово.Сопот е родното място на великия български поет и писател Иван Вазов. Там той прекарва детството и юношеството си, оставили най-дълбоки следи в жизнения и творческия му път.

Като населено място историята на Сопот започва преди около 3 хилядолетия. В чертите на самия град и в землището му са открити останки от поселищен живот още от времето на старожелязната епоха (халщатска култура), но има основания да се допусне и по-ранна датировка, тъй като станалата прочута напоследък със златните си съкровища халколитна (каменно-медна) култура „Дъбене“ отстои само на седем километра от Сопот. По времето на Одриската държава съществуват най-малко 3 поселища в землището на града. За това красноречиво говорят откритите в района на гара Сопот находки от монети на тракийските владетели Севт II и Севт III, а също и на Филип II, Александър Велики, Филип III и Лизимах. Открити са както бронзови, така и сребърни монети от едър номинал - тетрадрахми. В следващите няколко столетия животът не прекъсва, което се доказва от находки както от самия град, така и от околността му. Под самия днешен център на града лежат масивни римски руини. Такива има и в м. „Кайряка“ - това са останките от т.нар. крепост „Триъгълника“ (наречена така поради формата във вид на равностранен триъгълник). Пак от онова време е откритият преди 2-на години римски некропол, който вече се намира в чертите на града. Намерените в некропола монети и артефакти го датират във II-V век сл. Хр.

Внимание заслужава метоха, в който е снимам филмът „Под игото” и където се е крил самият Васил Левски.

 

Пристигане в Орешака - той представлява изложба на открито на занаяти, типични за този край. Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак е единственото място в България, където майстори от цялата страна показват своите съвременни творби. Изложението е създадено през 1971 година и е построено на площ от 50 дка, разполага с 8 зали с обща изложбена площ 4500 кв.м. и една многофункционална конферентна зала. Основна цел на изложението е да представи тази самобитна страна на българския художествен гений – народните художествени занаяти, а също и да стимулира тяхното развитие. Това се осъществява чрез международни, национални, авторски и други изложби с участие на майстори от цялата страна и от чужбина.Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата е създадено през 1971 година, когато се провежда и първата национална изложба на народните художествени занаяти. От 1978 година се поставя началото на международното участие. През 1981 година се провежда първата международна изложба на народните художествени занаяти с участието на майстори от 16 страни, през 1984 година се провежда втората международна изложба с участие на представители от 20 страни, през 1988 година – третата с участие на 25 страни. Тази традиция се утвърждава и сега ежегодно националните изложби са с международно участие.

 

Посещение на Троянския манастир - Троянският манастир е безспорно най-голямата историческа и културна забележителност на Орешак и този край. Разположен е на брега на река Черни Осъм. Той е един от най-големите и прочути български манастири. Основан е в края на XVI век. Забележителен е със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква - дело на Захари Зограф, един от най-великите възрожденски художници. Наред с това манастирът е бил известен книжовен център и истинско революционно средище в средата на XIX век. Тук е бил основан революционен комитет от Левски, в който са участвали всички монаси. За тези времена свидетелства музеят на Апостола в манастира. Манастирът е прочут и с чудотворната си икона Св.Богородица Троеручица.

 

Отпътуване за Стара Загора.  

 

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

-         транспорт с луксозен автобус;

-         медицинска застраховка;

-         екскурзоводско обслужване по време на пътуването;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

-         музейните такси на посещаваните обекти;Програмата е предварителна, фирмата запазва правото си на промяна на

часовете и последователността на мероприятията.

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ТУРОПЕРАТОР №  РКК – 01 - 05784

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТ  № РКК-01-05843

Гарант за туроператор "Каллос Виа ЕООД" по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма е ЗПАД "Армеец" с застраховка "Отговорност на туроператора" - застрахователна полица на ЗАД "Армеец"

№ 1233013150000241571

 

Make a free website with Yola