КАЛЛОС ВИАИстанбулІ ден

0400ч. – Отпътуване по маршрут Стара Загора – Капитан Андреево –Истанбул.

Пристигане в Истанбул - огромен съвременен град, бивша столица на три империи, прочут с древното си минало. Истанбу̀л или Цариград, чието първо историческо име е Византион, наричан още Стамбул и Константинопол, е най-големият град в Турция, представляващ икономическото, културното и историческото сърце на страната. С население от 13,5 милиона, града образува една от на най-големите градски агломерации в Европа и е сред на най-големите градове в страната и света по население. Площта на Истанбул е 5,343 кв. км и е еднакъв по размер с Истанбулската провинция, на която е административна столица. Истанбул е преходно-континентален град, разположен около Босфора, през него минават едни от най-натоварените пътища в света. Неговият търговски и исторически център се намира в Европа, а една трета от населението му живее в Азия.

 Настаняване в хотел.

По желание посещение на на небостъргача „Сапфир”- най-високата жилищна сграда в Европа, открита на 04 март 2011 година - небостъргачът „САПФИР”, намиращ се в Истанбул, в района „Левент 4”. След завършването й в края на 2009 г.,сега тя се извисява на 64 етажа със 174 апартамента от 22 различни типа от 120 до 1100 кв.м. Освен жилищни имоти комплексът съдържа и търговски център от 34 хил. кв.м, голф игрище, фитнес център, СПА с плувен басейн и обществени зони. На последният етаж има панорамна площадка с ресторант и 4D кино. Ще имате възможност се качите до панорамната площадка откъдето се открива невероятна гледка към града и Босфора в 360 градуса. Уникалното приключение се допълва с възможност да се включите в SkyRIDE – 4D изумителна симулация за полет с хеликоптер над Истанбул. Скай барът предлага изключителна гледка с чаша ароматно турско кафе сред облаците. /без включена входна такса/

Нощувка.

ІІден 

0730ч. – Закуска.

0830ч. – По желание пешеходна разходка с екскурзовод на бългаски език до историческия хълм с посещение на:

Църквата “Св. София” – епископална църква на византийската столица, а през 1453 г., след идването на османците, превърната в джамия.     Музеят “Св. София” е шедьовър на византийското изкуство. Църквата е построена по време на управлението на император Юстиниан през 6 в. и е посветена на Божествената мъдрост. Издигната е за 10 години от 10 000 души и 100 архитекта.Това е третата църква, построена на това място. По онова време е била най-голямата църква, съществувала в Европа, и успява да запази този статут до построяването на “Свети Петър” в Рим. Интериорът е декориран с прекрасни византийски мозайки от 6 до 13 в.Света София или Църквата на Пресветата Мъдрост (на гръцки: Αγ?α Σοφ?α, турски: Ayasofya) е бивша престолна църква на Византийската империя в Константинопол (дн. Истанбул), превърната в джамия от османските завоеватели през 1453 г. След 1934 е превърната в музей. Построена е само за 5 г. (532-537 г. сл. Хр.). Счита се за най-яркия пример за византийска архитектура и поради размера си и архитектурните и инженерни постижения е една от най-великите сгради на Античността.

Хиподрумът – център на живота на града, построен през 203 г. като огромно съоръжение за конни състезания. Хиподрумът в Истанбул е бил някога Византийски стадион със 100 000 места, и е бил център за публични забавления във византийската столица, като надбягвания с колесници и циркове. Все още може да се види оригиналната форма на Хиподрума. Паметниците, които могат да се разгледат днес върху откритото тревно пространство срещу Синята джамия са Египетският обелиск от ХV в.пр.Хр., Колоната на Константин и Змийската колона, взети от храма на Аполон в Делфи – Гърция. Те формират част от централната ос, около която са се надбягвали колесниците.

Цистерна базилика „Йеребатан сарнъджъ” – най-голямото и добре запазено водохранилище за питейна вода с прочутата колона на Горгоната. Йеребетан сарнъджъ (на турски: Yerebatan Sarnici), или Цистерна на базиликата, е най-голямото и добре запазено покрито водохранилище за питейна вода в Истанбул измежду открити до няколкостотин в града, приличащо на дворец. Едно от имената, с което цистерните се назовават е "Потъналият палат". Тук се съхранявал резерв от питейна вода за в случай на засушаване или обсада на града. Водата по акведукти е доставяна от извори в Белградската гора, намираща се на 19 км северно. Именно фактът, че Константинопол в Древността получавал и съхранявал запаси от питейна вода, го е направил толкова трудно превземаем.Това е едно великолепно творение на Древността, което се е запазило почти непокътнато до днес. То е построено от император Юстиниян 532-542 г. По онова време в Константинопол е имало около шестдесет цистерни. Цистерните побират 80 000 м3 вода. Интересно е, че тук е запазен единственият оригинал, оцелял до момента на Горгоната Медуза. Едната глава на Медуза е положена настрани, а другата е наобратно. Все още не е известно дали умишлено са поставени така. Предполага се, че главите са донесени от по-стара римска сграда. Служат като цокъл за колоните.

Синята джамия – в турския мегаполис Истанбул се издига внушително точно срещу църквата Света София. Този скъпоценен камък на ислямската архитектура, известен като Джамията на султана Ахмед, е разположена в стария град на Истанбул, като трите й стени са обърнати към Мраморно море, Златния рог и Босфора. Сградата на Синята Джамия се отличава ярко сред останли сгради със строгите си шест минарета, красивите си куполи и прелестни градини.Синята Джамия дължи името си на повече от 20-те хиляди декоративни сини плочки от Изник, които са поставени по вътрешните й стени. Диаметърът на огромното кубе е цели 33 м. То заедно с по-малките кубета и полусводовете са издигнати върху четири масивни стълба, всяко от които е с дебелина 4, 5 м. Цели 260 прозореца с цветни стъкла допълват съвършенството на Синята Джамия. Стъклописът е от 17 век, но по-късно е реставриран. Амвонът и нефът са направени изцяло от мрамор.

По желание разходка с корабче по Босфора – екскурзеята започва с кораб от пристанището на Кабаташ – в новата европейска част на Истанбул. Корабът преминава покрай брега на европейската част на града, достига до втория мост на Босфора и се връща покрай азиатския бряг, където акустира на кея до двореца „Бейлербей” в азиатската част на Истанбул. Екскурзията продължава с автобус до един от хълмовете на Истанбул – Йедитепе, където се разкрива красива панорамна гледка към Босфора и европейската част на града.

Посещение на  султанския дворец „Долмабахче”. Това е исторически първият дворец в османската столица, изграден в европейски стил. От построяването му през 1853 г. до 1922 г. (с прекъсване от 20 год.) служи за главна резиденция на султана. Тук е живял и починал и Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на турската държава, наследила отпратената в историята през 19 и 20 век предходна и някога славна (през 16 и 17 век) Османска империя. Дължината на двореца е 600 м, площта е 45 000 м2, има 285 стаи, 6 хамама и 68 бани.Фасадата показва класическа европейска сграда с две крила. Вътрешността е в типичен османски стил. В южното крило са представителните помещения, в северното - жилищните помещения, а между двете крила е голямата приемна зала, пред която има зелена площ от 2000м2, а над нея - 36м висок купол. Терасата към Босфора е оградена с висок зид, чийто порти водят към пристан, който днес не се използва редовно.Дворецът притежава и най-голямата сбирка в света от кристални свещници от Бохемия и Бакара. Едно от стълбищата също е от кристал. Стилистично сградата се причислява към османския историзъм с елементи от европейския ренесанс и барок. (входната такса се заплаща допълнително).

    Нощувка.

ІІІ ден

0730ч. – Закуска.

Посещение на гигантския аквариум Turkoazoo и Forum Istanbul.

Отпътуване за България. По пътя посещение на Одрин.

Забележка: В цената не е включена входната такса за посещение на аквариума.
ПОДАРЪК КЪМ ЕКСКУРЗИЯТА

1. Посещение на парка Емирган - паркът на лалето.

2. Посещение на Одрин – центъра на града и Селими джамия.

3. Трансфер до Turkoazoo - най-големият аквариум в Европа.

4. Трансфер до Forum Istanbul.

   


Цената включва:


 •   Транспорт с луксозен автобус.
 •  Медицинска застраховка.
 •   2 нощувки в тризвезден хотел в централната част на Истанбул
 •   2 закуски в ресторанта на хотела.

Цената не включва:

 •   Вечеря в ресторанта на хотела - 14 евро.
 •   Обиколката с корабче по Босфора – 18 евро.
 •   Трансфер до небостъргача „Сапфир” - входна такса на обекта и екскурзоводско обслужване – 20 евро.
 •   Пешеходна разходка с екскурзовод на бългаски език до историческия хълм с посещение на Синята Джамия – 8 евро.
 •   Обзорна обиколка на Истанбул с посещение с лицензиран местен екскурзовод на султанския дворец „Долмабахче” с включена входна такса на обекта 25 евро(в цената не се включва посещение на харема).
 •   Музейни такси на посещаваните по желание обекти се заплащат на място.
 •   Единична стая в хотел *** - 75 лв.
 •   Посещение с местен екскурзовод на двореца "Топ Капъ" с включена входна такса на обекта – билетът е валиден за музея на двореца и хазната - 20 евро.
 •   Посещение с местен екскурзовод на музея "Св. София" с включена входните такса на обекта 20 евро.
 •   Посещение на Принцовите острови с местен екскурзовод – цена 15 евро.
 •  Посещение на аквариума Turkoazoo и търговски комплекс IKEA – цена с местен екскурзовод – цена 16 евро/12 евро за деца + входна такса 42 турски лири за възрастни/30 турски лири за деца.
 •  Посещение на Orienthouse – ресторант с турска шоу-програма – 42 евро.
 • Вечеря в рибен ресторант - 30 евро.
 • Нощна панорамна обиколка с автобус и местен екскурзовод на новата модерна европейска част на Истанбул и Азиатската част на града - 15 евро.

   


Необходими документи:

  Задграничен паспорт.

  Пълномощно за деца под 18 години при отсъствието на единия или двамата родители (оригинал + ксерокопие) и акт за раждане на детето.

Забележка:
 • Екскурзията се провежда при 35 пълноплащащи туриста.
 • Посещението на Принцовите острови се осъществява при подходящи за това атмосферни условия. Ако условията не позволяват се заменя с посещение на аквариума Turkoazoo и търговски комплекс IKEA (входната такса се заплаща допълнително).     Програмата е предварителна, фирмата запазва правото си на промяна на

часовете и последователността на мероприятията.

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ТУРОПЕРАТОР №  РКК – 01 - 05784

УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТ  № РКК-01-05843

Гарант за туроператор "Каллос Виа ЕООД" по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма е ЗПАД "Армеец" с застраховка "Отговорност на туроператора" - застрахователна полица на ЗАД "Армеец"

№ 1233013150000241571


 
 

Make a free website with Yola